Een terugblik op 20 jaar De Reclamestudio

Dat ik in de grafische ‘wereld’ ben beland is niet echt verrassend. Mijn vader Wim Swart heeft bijna zijn hele werkzame leven magazines gemaakt en mijn oom Siebe Meijer heeft zo’n beetje elke drukkerij in Nederland van binnen gezien. Deze twee mensen hebben mij altijd gestimuleerd en geïnspireerd om er voor te gaan. Zij hebben de basis gelegd en ik heb veel van ze geleerd, waar ik ze enorm dankbaar voor ben.

Tijdens mijn opleiding aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam vergaarde ik mijn eerste opdrachtgevers: de slager uit het dorp, een uitnodiging voor een bruiloft, de kermisposter, etc. Allemaal dicht bij huis. En het mooie is: veel van deze klanten zijn nog steeds trouwe opdrachtgevers.

Het was 27 juni 2003. Met mijn diploma op zak ging ik direct door naar de KVK en heb ik me ingeschreven als Swart Grafische Producties. De zolder – lees slaapkamer – was mijn eerste kantoor. Ik had een tweedehands Mac gekocht. Zo’n gigantische toeter, die net niet onder het schuine dak paste. Daar werden de eerste opdrachten op gemaakt. Tegenwoordig kunnen wij ze niet eens meer inlezen, maar wat had ik destijds een hoop CD-roms… wat een ondingen eigenlijk.

Na ongeveer een jaar kreeg ik de kans om een kantoortje in De Gors in Purmerend te gebruiken. In ruil voor wat helpdesk diensten, kon ik daar prima werken. Gestaag kwamen er meer klanten, waardoor ik omstreeks 2006 een eigen kantoor in Oosthuizen kon huren. Vanaf die plek werd het steeds drukker en kwam mijn oud-klasgenoot en toekomstige compagnon Randy Schouten, eerst parttime, in dienst. Het was een mooie tijd. We aten achter de computer en rookten het strak witte kantoor in elke hoek geel. Iets dat nu niet meer voor te stellen is.

De volgende grote stap diende zich omstreeks 2008 aan. We konden een nieuw kantoor om de hoek kopen. Randy werd mede-eigenaar en Swart Grafische Producties werd De Reclamestudio. Een jaar later zaten we daar. Er brak ook onzekerheid aan door een vervelende kwestie met een wanbetaler. Dat had grote impact en heeft een paar jaar gerechtelijke procedures met zich meegebracht. Een waardevolle les zullen we maar zeggen… die we uiteindelijk goed achter ons hebben kunnen laten. Ondertussen ging het werk wel lekker door. In 2012 kwam onze eerste grafisch vormgever in dienst, Thijs van Paridon. Tot op de dag van vandaag een belangrijke schakel in ons team!

Het maken van magazines en het uitgeven daarvan werd, naast alle reclamewerkzaamheden, een groter deel van onze dagelijkse werkzaamheden. We deden al tal van periodieken met de Reclamestudio en begonnen destijds met Campinglife magazine, dat we een aantal jaar gemaakt hebben. Daardoor ontstond ook de  samenwerking met Janine Klein, die steeds intensiever werd. In 2016 hebben we vervolgens samen ZAAQ Media opgericht om de droom van een eigen ondernemersmagazine na te jagen. Een samenwerking die nog steeds zijn vruchten afwerpt.

Het team had handjes tekort. We hebben verschillende vormgevers in dienst gehad. Ook de administratieve werkzaamheden groeiden mee met het werk en daarom kwam in 2017 Astrid Wals ons team versterken. Elke week alles op orde, dat is wel zo fijn en overzichtelijk. Maar ook onze vaste freelance vormgever Kaylee Robelus is niet meer weg te denken uit ons team.

Eind 2020 besloot Randy zijn eigen koers te gaan varen met Blink Reclame, vanuit zijn woonplaats Haarlem. Hij stapte daarmee uit De Reclamestudio. Een keuze waar we beiden achter stonden en ook dat hoofdstuk hebben we goed kunnen afronden. Het was een mooie aanleiding voor een opfrisbeurt van de huisstijl en het kantoor. Corona vierde toen hoogtij, maar zakelijk gezien hadden we daar niet echt last van. Dat is nu allemaal achter ons, maar het werk is gelukkig gebleven.

Met veel trots kijk ik na 20 jaar terug en ben zoveel mensen dankbaar. Natuurlijk de klanten: in veel gevallen langdurige, waardevolle relaties. Maar ook leveranciers en mensen waarmee we contact hebben en/of samenwerken. En, ze is er praktisch vanaf het begin deelgenoot van geweest, mijn financieel adviseur en lieve vrouw Marieke. Zonder haar steun, geen zaak.

Dit is ook het moment om vooruit te kijken. We blijven doen wat we doen, maar hebben ook plannen om de diensten uit te breiden. Binnenkort voegen we daarom nog een vormgever toe aan ons creatieve team. Zo hebben we extra handen beschikbaar om onze opdrachtgevers nog beter en sneller te kunnen bedienen. We zijn klaar voor de komende 20 jaar!

Bedankt voor het vertrouwen en de samenwerking,

Robert Swart | De Reclamestudio